Så bra är din hundförsäkring

Att besöka en Veterinär utan hundförsäkring kan bli riktigt dyrt. Samtidigt går det inte att inte betala när din hund blivit sjuk och litar på ditt stöd och omvårdnad. Hundförsäkringar i likhet med de flesta djurförsäkringar är dock dyra, och det är svårt att byta när du väl har valt ett visst försäkringsbolag.

Djurförsäkring hund

Detta borde du tänka på innan du väljer hundförsäkring. Funderar du på att köpa en valp är det viktigt att titta på vilkas sjukdomar som hundrasen som valpen tillhör, och i vilken utsträckning de olika försäkringsbolagen täcker detta. Stirra dig inte bara blind på den billigaste hundförsäkringen, för det finns andra faktorer som också är viktiga, såsom självrisk och försäkringsbelopp.

Du vill ha det bredaste, djupaste och billigaste skyddet som går att hitta. Den grundläggande försäkringstypen kallas för veterinärvårdsförsäkring och täcker kostnader för veterinärvård, men sällan rehab eller medicin. Inte heller ger en Veterinärvårdsförsäkring ersättning om din hund skulle avlida. Sådant skydd kan du istället välja till som tilläggsförsäkring hos de flesta av försäkringsgivarna. Vid sidan av hundförsäkringar till privatpersoner, har försäkringsbolagen också olika typer av specialförsäkringar för professionella hundägare. Här finns exempelvis tik och valpkullsförsäkringar, som passar dig som är såväl icke- som professionell uppfödare. I denna kategori ingår också djurförsäkringar till hund för dig som är jägare och behöver försäkra din jakthund.

Vad täcker försäkringen för sjukdomar som min hund riskerar att drabbas av?

Vad är självrisken, försäkringsbeloppet och månadskostnaden?

Behöver vi någon form av tilläggsförsäkring, eller livförsäkring?

Som tur är i Sverige är de flesta försäkringsbolag både seriösa och har bra försäkringar. Det är dock inte alltid så att försäkringsbolagens lösningar alltid passar din hundsituation. Kanske behöver du inte livförsäkra din hund, eller ska du teckna en ny försäkring för din hund och vill att ersättning för hundpensionat ska ingå. Kanske vill du skydda din hund med ett mycket högt försäkringsbelopp, eller helt slippa rörlig självrisk.

Inte alla försäkringsbolag ger dessa typer av lösningar. Vissa hundägare föredrar vidare att betala en hög självrisk, men ha en lägre månadskostnad och vice versa. Vad gäller täckningen på olika typer av kostnader som drabbar dig som hundägare, har vår utgångspunkt när vi skrivit om försäkringslösningar alltid varit att hunden ska få det mest relevanta skyddet. Det viktigaste är att hunden har ett bra skydd om sjukdom, eller skador skulle drabba hunden i framtiden.

Jämför Hundförsäkring

Bredast skydd är bäst när du ska jämföra hundförsäkring. Först när du klarlagt dina och hundens behov är det dags att börja jämföra pris och försöka hitta den billigaste hundförsäkringen. Om du bara skyddar hunden mot vissa typer av sjukdomar men inte mot andra, riskerar du nämligen att stå helt utan försäkringsskydd om hunden drabbas av någon av dessa oförsäkrade sjukdomar eller skador.

Det är också smart att titta på om försäkringen omfattar mediciner till din hund om sådan skulle behövas, eftersom sjukdomar i allmänhet medicineras. Kroniska beninflammationer är exempelvis väldigt vanligt hos våra fyrfota vänner, och huruvida försäkringsskyddet täcker sådan veterinärvård är väldigt viktigt att kika på!

Vad kostar hundförsäkring ?

En hundförsäkring kostar mellan 1500 och 5000 kronor per år. Lite beroende på hur starkt skyddet är, hur hög självrisken är och hur högt försäkringsbelopp du väljer kan dock summan variera rätt mycket. Till detta kommer flera andra saker som kan driva upp priset, exempelvis att hunden är gammal, hundrasen är särskilt sjukdomsutsatt, eller att du bor på en plats där hundar oftare blir skadade – exempelvis i storstad. ‘

Flera av de försäkringsföretag vi har tittat på erbjuder dock olika typer av rabatter som kommer minska kostnaden för dig. Ofta får du rabatt om din tik är kastrerad och om du försäkrar din hund före tre månaders ålder. En del försäkringsföretag, erbjuder också rabatter för dig som är medlem i en hundförening eller motsvarande. Priset är dock inte allt, utan det viktigaste är att få den bästa hundförsäkringen för billigast pris.

Några försäkringsbolag att jämföra:

ICA Djurförsäkring –  ICA-bonus för dig med något av ICAs kort, Topprankad försäkring hos Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Moderna Djurförsäkringar –  är specialister på hund- och kattförsäkring. Det finns en stor omtanke om djur och deras hälsa, och Moderna Djurförsäkringar ser givetvis till att ha en bra försäkring.

Svedea Djurförsäkring

Agria Djurförsäkring


Loading...

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*