Största misstag som nya valpägare kan göra

8 weeks old smooth hair brown dachshund puppy resting in the hands of its female owner in a colourful plaid shirt

Så du har äntligen bestämt dig för att bli husdjursförälder och ta med en valp hem? Det är ett otroligt beslut, och vi förstår hur exalterad du är över att ha en hundkamrat. Men innan du väljer en valp finns det några saker du behöver veta så att du kan undvika några av de största misstagen de flesta nya valpägare gör.

Nya valpägare tycker att det är lätt att uppfostra en valp eftersom de är så charmiga och bedårande, men det är bara en tidsfråga innan de inser att det inte är vad de tror. Du kommer att göra dig själv (och din nya valp) en tjänst genom att undvika dessa vanliga misstag.

Att välja hund för att han är vacker

Det är förståeligt att det första intrycket som registreras i ditt sinne när du vill se en valp är dess söthet, men det borde inte vara huvudorsaken till ditt val. Valpar har mer än bara söta utseenden – de har personlighetsdrag, beteendemönster och andra egenskaper som är speciella för deras ras. Om du vill lyckas med din valp, gör utseendet till din minsta prioritet och överväg andra viktiga faktorer först.

Inga husregler

Det är inte ovanligt att många nya husdjursägare drar av kopplet och låter sin nya hundvän ströva runt i huset. Det kan tyckas vara ett ofarligt beslut, men problemet är att en ny valp som lämnas på egen hand kommer att orsaka problem som lätt kunde ha undvikits. Om du inte gör reglerna så fort du tar hem din hund, kan det vara svårt att få honom att hålla sig till dem efter att ha smakat obegränsad frihet.

Unsplash

Att vara inkonsekvent

När du gör regler måste du vara konsekvent med dem. Om du släpper på reglerna några dagar efter att du har upprättat dem kommer det att göra det svårare för dig att tillämpa dem igen, vilket leder till inkonsekventa framsteg med din valp. Att vara inkonsekvent kommer bara att få dig att föda upp en illa skött valp.

Känner att din valp inte är för ung för att träna

De flesta nya hundägare blir skyddande mot sitt husdjur och är ovilliga att börja träna dem eftersom de tycker att de är för unga. Men experter hävdar att en valp från cirka åtta veckor kan lära sig nya beteenden. Att vänta tills din hund blir äldre kommer bara att få dig att ha en hund som beter sig illa och är ovillig att lära sig.

Unsplash

Att låta en valp komma undan med felaktiga handlingar

Många föräldrar älskar sina lurviga vänner så mycket att de är snabba att ignorera deras fel. Det är ett allvarligt misstag att låta en valp komma undan med dåligt beteende eftersom de är bedårande, och sedan hoppas att de kommer att växa ur det. Om du inte korrigerar dåligt beteende, förstärker du bara det, och det kommer att förvärras med tiden. Om du inte gillar det, korrigera din valp.

Brist på socialisering

Alla valpar är inte vänliga av naturen. Det är upp till dig att hjälpa din valp att lära sig interagera med andra hundar och människor. De flesta valpar har ett socialiseringsfönster som slutar cirka 12-16 veckor från födseln. Håll inte din valp inomhus eftersom du antar att han är vänlig av naturen eller för ung. Ta ut honom med dig ofta och låt honom utveckla positiva upplevelser så att han kan vara en vänlig, väluppfostrad hundmedborgare.

Sammanfattningsvis, även om det inte är så lätt som vissa tror att uppfostra en valp, är det en givande upplevelse eftersom det bara är en tidsfråga innan du skördar massor av kärlek och uppskattning från din nya valp för att visa att den är värd ansträngningen.


Loading...

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*