Akutveterinärer varnar hundägare för att kasta pinnar för sina husdjur

Pinnar kan tyckas vara ett ganska självklart sätt att underhålla din hund när du är ute på en promenad.

Emellertid har akutveterinärer varnat för att använda dem efter att en stackars hund var tvungen att akutvårdas på grund av en träskärva som satt fast i hennes hals i fyra dagar.

Pinnen hade brutit av i labrador Marlies mun när hon jagade den medan hon lekte – utan att hennes ägare visste det, kunde den ha dödat henne när som helst.

Det krävdes många blod- och plasmatransfusioner, transatlantiska skanningsresultat och skickligheten hos Vets Now -kirurgiska teamet på ett ledande akutsjukhus för husdjur i Manchester, Storbritannien, för att hjälpa till att rädda den nio år gamla hunden.

Marlies ägare, Sam Paul förklarade: ”Min partner Charlotte och jag hade tagit Marlie på en promenad och kastade en pinne som vanligt.

”Den studsade när hon försökte fånga den och den gick in med ändan först och kom direkt ut igen. Hon gav ett litet skrik och rysningar men verkade skaka av sig den och gick hem som vanligt.

”Vi var dock lite oroliga, så vi tog henne till vår veterinär för en kontroll följande morgon. De kunde inte riktigt se någonting och sa att de bara skulle hålla ett öga på henne och de skulle titta för att boka in en endoskopi.”

Den 29-åriga advokaten fortsatte: ”Hon verkade bli bättre och vi hade ingen aning om att något var fel. På lördagen såg det ut som att hon var tillbaka till sitt normala jag, sedan hostade hon plötsligt och sprutade blod över rummet .

”Det blev värre ganska snabbt så vi satte in henne i bilen och skyndade tillbaka henne till vår lokala veterinär.”

Undersökningar avslöjade ett sår i Marlies hals och även om operation var planerad, försämrades hennes tillstånd så mycket att det rekommenderades att hon skulle flyttas till specialisten Vets Now-husdjurssjukhuset.

Sam fortsatte: ”Det var en sådan lättnad att ha henne i riktigt sakkunniga händer. Hon fick en akut blodtransfusion för att försöka stabilisera henne och en endoskopi och det var under som hon började blöda kraftigt och behövde opereras.

”Vi hörde att för att påskynda resultaten av CT-skanningen skickades den till ett center i Kanada och kom tillbaka på rekordtid och visade pinnen.”

Den utdragna proceduren krävde att hela sjukhusteamet arbetade nära tillsammans.

Den avancerade utövaren Paul Aldridge genomförde den invecklade operationen för att reparera Marlies sår och Simon Hagley, en specialist inom akut- och akutvård, övervakade akutbehandlingen.

Simon sa: ”Marlies blödning var bland de värsta jag någonsin sett och hennes fall var ett bra exempel på att teamet arbetade tillsammans mellan olika discipliner för att rädda ett liv.

”Efter att hon började blöda gav vi snabbt två enheter blod och tre plasma och alla inblandade gjorde ett fantastiskt jobb för att få henne igenom det.

”Hon var tvungen att ligga kvar på sjukhuset i några dagar efteråt så hela laget hade en del att spela i hennes tillfrisknande.

”Det är underbart att höra att hon är på bättringsvägen. Men det visar att pinnar inte är lämpliga leksaker för hundar. Även om det är sällsynt att se ett så allvarligt sår som detta, ser vi ofta fall av pinnar som skadar mun och svalg.”

Även efter operationen var Marlie långt ifrån ute i skogen eftersom det fanns olika komplikationer, inklusive onormal hjärtrytm och risk för lunginflammation.

”Charlotte och jag tillbringade fem timmar på parkeringen vid Vets Now bara för att vara nära henne under operationen,” tillade Sam.

”Vi var förkrossade när vi visste omfattningen av hennes skador och det var så spänt som det kunde ha gjort åt båda hållen. Och sedan fick vi veta att de kommande 24 till 48 timmarna skulle vara kritiska, så vår oro var fortfarande inte över. Det var en riktigt orolig väntan.”

Marlie återhämtade sig, fick hem tre dagar senare och är på väg att bli helt återställd.

Sam avslutade: ”Det var fantastiskt att se henne för första gången och vi vet att om det inte hade varit för Vets Now skulle hon ha dött.

”Det är galet att något så enkelt som att fånga en pinne kunde ha orsakat allt detta, och att hon haft det inom sig i alla dessa dagar utan att visa några tecken.”


Loading...

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*