Hundar kan känna igen en dålig människa – Det visar forskningen

Ny vetenskaplig forskning bekräftar att hundar kan känna igen en dålig person eller dåliga avsikter från människors sida. Det är därför de börjar titta efter oss eller skäller om de ser ett hot.

Det råder ingen tvekan om att hundar är människans bästa vänner. De ger oss villkorslös med kärlek, skydd och en underbar tid, men det visar sig att dessa har en mycket större uppsättning av färdigheter än vi kan förvänta oss. En nyligen genomförd upptäckt bekräftar att hundar kan upptäcka inte bara dåliga avsikter som en person kan ha, utan också en dålig person – bara så.

En av hundarnas främsta egenskaper är att de noggrant observerar människor, till den grad att de till och med kan imitera en del av deras ägares rörelser eller handlingar. Forskning publicerad i tidskriften Neuroscience and Behavioral Reviews visar att hundar kan känna igen inte bara dåligt beteende utan också bra beteende hos människor. Forskningen tittade på varför hundar plötsligt kan ändra sina attityder och beteenden beroende på den person de är i närheten av.

Experimentet som gjordes på hundar visade att de kan känna av om någon är gynnsam för sin ägare eller inte. Själva beteendet hos hunden beror dock på dess känslomässiga intelligens – vissa blir piggare och andra kan till och med bli aggressiva mot en misstänksam individ.

I det första experimentet spelade forskarna upp dramatiserade scener där hundar och deras ägare försattes i en situation där någon hjälpte dem eller inte. Det visade sig att djuren bara var vänliga mot de människor som hjälpte till.

En annan studie gällde att lura hundar i vetenskapens namn. Människor har länge vetat att om en hund pekas på ett föremål kommer den att springa fram till det. Forskare använde denna information i sin forskning. Under experimentet pekade de på matbehållaren – hunden sprang nästan direkt mot den. I nästa steg pekade de på samma behållare, men utan mat. Hunden föll för den max två gånger, tredje gången sprang den inte upp eftersom den tappade förtroendet för människan. Detta test upprepades på 34 hundar, och ingen av dem sprang in i den tomma behållaren mer än 2 gånger. Detta experiment bevisar att hundar kan upptäcka en lögnare, eller att de har allvarliga förtroendeproblem.


Loading...

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*