Hur man tränar en hund i koppel: 6 tips du behöver veta

Har du adopterat en valp eller en äldre hund? Om så är fallet, ett råd: ta honom inte ut innan du har lärt honom hur man går i koppel.

Många människor – mestadels kattägare – tror att detta är något hundar föds med. I själva verket kan koppelträning ta mycket tid. Det är också en av de viktigaste färdigheterna du kan lära en hund, så det kommer alltid att vara värt det.

Vill du veta allt som finns att veta om hur man tränar en hund i koppel? Här är 6 lätta att följa tips som tar dig på rätt spår.

 1. Skaffa rätt krage
  Innan du gör någon träning behöver du rätt utrustning. Detta inkluderar att hitta ett halsband och/eller sele som passar din hund.

För de flesta hundar behöver du bara standardhalsbandet. Det är dessa du ser överallt runt omkring dig, och du behöver bara välja rätt storlek . Som sagt, många hundraser har slankare hals, vilket gör att de kan glida ut med ett ögonblicks varsel.

Om din hund älskar att dra i koppel, överväg ett martingalhalsband. Varje gång din hund börjar dra, kommer denna dubbla ögla krage att dra åt. Den drar bara åt tillräckligt för att vara obekväm, så oroa dig inte för kvävningsproblem.

För raser som har problem med traditionella halsband är ditt bästa val en sele utan drag . Det förhindrar luftvägsskador och hindrar valpar från att ta sig ur sina begränsningar. Ryggselen ger dig också mer kontroll .

 1. Använd ett bra koppel
  Kopplet är ännu viktigare än kragen . Du vill ha en som passar din hand bra och som inte går sönder om hunden börjar rycka i den.

Om hunden inte tidigare har tränat koppel rekommenderar vi att gå med ett gammaldags koppel. Dessa finns i många stilar, inklusive platt band och cirkulärt rep. För längdkontroll, vik kopplet flera gånger eller håll det i båda händerna.

Du kan också få ett infällbart koppel , som gör att du kan släppa ut det vid behov och sedan låsa det. Detta koppel passar dock bara bra för hundar med goda minnesförmåga. Om din hund älskar att jaga runt saker tar det inte lång tid för honom att bryta låset.

 1. Ta det långsamt
  Om din hund inte har någon erfarenhet av halsband och koppel, låt honom vänja sig vid det. Ta inte med honom ut förrän han fått lite träning.

Börja med att ta på dig kragen och låt honom springa runt med den en stund. Efter det, börja sätta honom i koppel också. Om hunden verkar obekväm eller försöker ta av halsbandet, ta bort utrustningen och försök igen senare.

Det viktigaste tricket här är att ge hunden godsaker medan den är kopplad . Detta kommer att hjälpa honom att associera tiden med krage och koppel med något roligt. Om han spelar bra, belöna honom med fler godsaker – och lite beröm också!

 1. Lär ut en kö
  När det kommer till hur man tränar en valp i koppel spelar ljudsignaler en nyckelroll . Huvudsyftet med en kö är att låta valpen veta att mat är på väg.

När det gäller vilken ljudsignal du ska använda har du många alternativ. Vissa människor använder vissa ord (som ”ja”), medan andra föredrar klickerträning. Oavsett metod bör din valp höra dig göra det där ljudet medan den är kopplad.

Belöna först hunden med en godis varje gång han reagerar genom att vända sig mot dig. Efter lite upprepning bör han börja komma på godis på egen hand. För bästa resultat, trötta ut honom innan någon träning – till skillnad från oss hjälper trötthet valparna att fokusera.

Den sista fasen av denna del av träningen är att få valpen att arbeta för de godsakerna. Varje gång han kommer till dig när du hör signalen, backa några steg. Fortsätt göra detta tills han verkar bekväm att gå bredvid dig med ett koppel på.

 1. Öva på att gå
  När din hund är bekant med kopplet, kommer du att vilja öva på att gå lite mer.

För de flesta hundar är det en utmaning i sig att känna kopplet. För att göra din hunds jobb enklare, håll övningarna hemliga . Huset är en säker miljö med få distraktioner, och din hund kommer säkerligen att uppskatta det.

Om din hund börjar dra i en slumpmässig riktning är det bästa du kan göra att stå still. Gå ingenstans förrän kopplet tvingar hunden att komma till dig. Svara inte genom att rycka i kopplet och försök inte dra runt din hund med dig.

 1. Gå vidare när du är klar
  Efter tillräckligt med koppelträning kommer din hund att vara redo för naturen. Detta är den sista och svåraste delen av processen.

Till att börja med kommer omvärlden med många utmaningar. Om du har en valp kommer många syner, lukter och ljud att vara helt nya för honom. Detta gör att han mer sannolikt blir distraherad och försöker springa iväg, vilket gör ditt jobb svårare.

För att hjälpa honom vänja sig vid allt, håll promenaderna korta först. Genom att hela tiden titta på honom bör du märka när han är på väg att göra ett utfall mot något. För att förhindra det, få din signal att låta och belöna honom med godsaker när han kommer över.

Om din hund fortsätter att skälla på andra hundar medan den är i koppel, följ proceduren ovan. Poängen är att vänja honom för att rikta sin uppmärksamhet mot dig. Tänk såklart på att många hundar skäller för att de inte får tillräckligt med motion.

Mer om hur man tränar en hund i koppel
Med ovanstående tips bör du veta hur du tränar en hund i koppel på rätt sätt. Kom ihåg: ha tålamod och ta det steg för steg.

Det bästa sättet att få din hund att behålla kunskap är att hålla sig till en rutin . Medan du går, håll ett snabbt tempo för att hjälpa din hund att fokusera. Om du måste sluta gå ett tag, fräscha upp honom på koppelmanér på andra sätt.


Loading...

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*