Koppelträna: Så får du hunden att sluta dra

Har du en hund som drar i kopplet så fort det är dags för promenad? Då är du inte ensam.

Det är ett av de vanligaste problemen hundpsykologen Sandra Ohlsson får hjälpa till med. Här visar hon hur du får hunden att gå lugnt vid din sida.

En fridfull promenad i parken kan lätt förvandlas till en ­svettig dragkamp mellan hund och hundägare. Hunden vill snabbt komma fram till målet och drar därför ihärdigt i kopplet. Husse eller matte måste rycka tillbaka vilket bara får hunden att dra ännu mer.

Det här är ett vanligt problem. För att hundar ska gå vid vår sida med kopplet löst hängande måste vi lära dem det. Hundens naturliga beteende är att vara effektiv och kämpa för att nå målet så snabbt som möjligt.

Den vill framåt

– Hunden vill komma framåt, helt ­enkelt. Även om det är jobbigt att dra kommer de fortare framåt. Beteendet lönar sig alltså och därför fortsätter hunden att dra. Men andra faktorer kan förstås också spela in, som att stressade hundar drar mer, säger Sandra ­Ohlsson, hundpsykolog och professionell ­hundtränare.

Men det krävs två för en dragkamp. Vad hundägaren gör på andra sidan kopplet är precis lika viktigt som vad hunden gör. För att få hunden att sluta dra krävs att du som hundägare blir medveten om vad ni båda gör.

– I vardagen är man ofta stressad under promenaderna och då blir det lätt fel. Det är bättre att välja en sele om du inte har tid att vara konsekvent och stanna varje gång hunden drar. Då vet hunden att det inte är koppelträning just då, säger Sandra.


Loading...

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*