Veterinär varnar för extremt smittsamma hundparasiten

Veterinärer i Danmark har de senaste månaderna märkt hur en sjukdom spridit sig ovanligt mycket mellan landets hundar. De beskriver tillståndet som epidemiliknande. Sjukdomen kan dessutom smitta till människor.

”Parasiten är extremt smittsam, och det är därför väldigt viktigt att vara uppmärksam på avföringen”, skriver en veterinärklinik i Holte på Facebook.

Det är framför allt i danska Köpenhamn och Nordsjälland som många hundar blivit smittade av parasiten som veterinärer nu går ut och varnar för, enligt danska tv2.

På en veterinärklinik i Holte skriver de bland annat om parasiten på klinikens Facebook. Mads Grøn som arbetar på kliniken skriver att han och hans kollegor uppfattat tillståndet som epidemiliknande.

”Särskilt i Holte och i Närum märker vi att riktigt många hundar har blivit smittade. Orsaken till diarrén är en liten parasit som kallas Giardia och kan leva i tarmen på både människor och djur.”

Kan orsaka diarré och kräkningar

Mads beskriver att symptomen när en hund har Giardia framför allt är mild till allvarlig diarré, men att andra symptom också kan uppkomma.

”Vissa patienter kräks också. Parasiten är extremt smittsam, och det är därför väldigt viktigt att vara uppmärksam på avföringen och låta hunden undersökas om det uppvisar Giardia-liknande symptom.”

Det tar ungefär åtta dagar från det att en hund smittas till att den börjar uppvisa symptom. Och hundar kan till exempel smittas genom andra hundars avföring, vattenskålar, filtar och hundleksaker.


Loading...

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*