Om du har husdjur hemma kan du få böter eller fängelse om du inte följer de här lagarna

Om man har husdjur hemma är det viktigt att man känner till vilka lagar och regler som finns för vad man måste göra. Det skiljer sig lite åt beroende på om man har hund eller katt, men generellt sett är de väldigt snarlika.

Skulle man bryta mot de här lagarna finns risken att man får böter på upp till 10 000 kr eller fängelse i upp till 2 år. Därför är det också väldigt viktigt att man känner till lagarna som finns. Ingen vill nämligen riskera att få dryga böter eller hamna i fängelset helt i onödan. Bara för att man inte kände till de lagar som finns.

hund2

Det här måste man göra om man har en katt hemma:

1: Du eller någon annan måste se till katten minst 2 gånger varje dag. Unga, sjuka eller skadade katter ska ses till oftare.
2: Katter ska få sitt behov av social kontakt uppfyllt
3: Katter ska inte hållas bundna oavsett om de är inomhus eller utomhus. Det är dock tillåtet att ta med katten ut på en promenad med hjälp av ett koppel.
4: Katter som hålls i rastgårdar, boxar eller andra förvaringsutrymmen ska ha tillgång till miljöberikning (Exempelvis upphöjda liggplatser, möjlighet att klösa och gömställen).
5: Katter får inte hållas i bur utom vid särskilda tillfällen (På utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling och i samband med transport.

Bryter man mot de här lagarna riskerar man att dömas för brott mot djurskyddslagen och kan dömas till dryga böter eller till maximalt 2 års fängelse.

hund1

Det här måste du göra om du har en hund hemma:

1: Du eller någon annan måste se till hunden minst 2 gånger varje dag. Unga, sjuka eller skadade hundar ska ses till oftare.
2: Hundar ska få sitt behov av social kontakt uppfyllt.
3: Hundar som hålls inomhus ska regelbundet rastas utomhus och hänsyn ska tas till hundens ålder och hälsotillstånd.
4: Hundar som permanent hålls i rastgårdar ska rastas dagligen på en annan plats.
5: Hundar får inte hållas bundna inomhus. Utomhus får de maximalt hållas bundna i två timmar.
6: Hundar får inte förvaras i bur utom under speciella omständigheter (På tävlingar och prov, utställningar, träning inför tävling, i samband med jakt eller transport).
7: I tabellerna som innehåller måttbestämmelser för hundrast – gårdar och boxar anges hundens storlek som mankhöjd.

Precis som om man inte efterlever reglerna gällande katter, kan man om man bryter mot dessa riskera dryga böter och upp till 2 år i fängelse.

Kände du till de här reglerna sedan tidigare?

❤️ Dela gärna vidare för att sprida kunskapen om vad man måste göra med sina djur vidare! ❤️




Loading...

14 kommentarer

 1. Har en granne som sedan ett par år har en hund i en hundgård med betonggolv,till att börja med fanns inget vind eller regnskydd (ensam dygnet runt)Tydligen gjorde någon en annmälan för ett år sedan,då sågade ägaren ett hål in till garaget där hunden kan gå in,hur det ser ut där vet jag inte ,som mat och vatten.Ser den bara sitta ledsen i sin gård dagarna i ända.Vad kan jag göra ? Inte bra för grannsämjan om jag går dit och klagar.

  • Kontakta Länsstyrelsen! Det är de som kontrollerar att djurskyddsbestämmelserna följs. Mvh Susan

  • Framförallt låter de ju verkligen riktigt illa om de inte är gräsmatta så de kan göra sina behov där. Jag skulle göra en anonym anmälan…

  • Bra att du uppmärksammar men Du kan inte låta bli att klaga, hälsan hos djuret måste vara viktigare än grannsämjan. Ring också till länsstyrelsen (djurskydd) och anmäl!

  • Ursäkta, men , grannsämjan? Är den bra som den är då med en sån granne? Vad är viktigast? Djurets välmående eller ”grannsämjan” ? Usch. Samma sak sommfolk som hör och vet att barn får stryk men inte ”vill lägga sig i” . Snälla, civilkurage för hundens skull🌹

 2. Det där stämmer väl ändå inte? En hund ska rastas minst var sjätte timme. Inte ses till två gånger om dgen.

  • Har hört lite olika. En hona ska rastas var tredje timme och en hane var fjärde timme. Men många brukar gå ut och rasta sina hundar morgon lunch och kväll….på ett ungefär!!!

 3. Man ska behandla sina djur som man själv vill bli behandlad annars ska man varken ha djur eller barn dom är ju familjemedlemmar som vill gosa vara med och känna sig älskade eller hur❤❤❤❤❤

 4. Hur funkar egentligen punkt 5 för katter i praktiken?
  Min katt älskar sin transportbur, när den står hemma är burdörren avtagen/avmonterad och hon använder den som sitt krypin, helt frivilligt. HOn sover i den på dagarna när jag arbetar i hemmet. Hon har full uppsikt på rummet och vad jag gör. Hon är alltså i BUR av egen vilja… Jag tar för GIVET att lagen menar låsta/stängda burar… I så fall borde det vara mer tydligt för att klargöra att inga missuppfattningar inträffar.. det är ändå en LAG.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*