Våren är här: Hur skyddar du din hund mot loppor, fästingbett och infektioner?

Nu står våren för dörren och lopporna och fästingarna vaknar efter sin långa vintersömn. Nu ska du snart besluta dig för hur du ska skydda din hund mot fästingbett och eventuella infektioner. De olika medlen skiljer sig åt vad gäller effekt, säkerhet samt hur lättanvända de är. En ny undersökning bland 1 500 hundägare i Sverige, Danmark och Norge visar att 90 % av alla hundägare föredrar säkra medel framför enkla lösningar.

Många hundägare väljer att skydda sina hundar mot loppor och fästingar primärt för att undvika att hunden får besvär och obehag och drabbas av farliga parasitburna infektioner som borrelia, men även för att inte få in loppor och fästingar i huset. På så sätt kan hundägarna minska risken att själva drabbas av parasitburna infektioner.

Pipetter eller tabletter

Det finns både receptfria och receptbelagda medel mot loppor och fästingar. Dessa medel kan ges som pipetter, som administreras i hundens nacke, som halsband samt som tabletter, vilka administreras oralt. Tabletterna är relativt nya och populära bland hundägare, eftersom de är enkla och effektiva att administrera, men det finns säkerhetsmässiga skillnader.

Enkelt eller säkert

Hundägare ska bland annat överväga om skyddet mot loppor och fästingar ska vara enkelt för dem själva att administrera – eller säkert för hunden. En ny studie, som utfördes med frågeformulär bland 1 500 hundägare i Sverige, Danmark och Norge, visar att 65 % av hundägarna skulle bli bekymrade om ett receptbelagt lopp- och fästingmedel ger biverkningar som kräkningar, diarré eller kramper.

Samma studie konstaterade att 90 % av hundägarna föredrar säkra lopp- och fästingmedel framför enkla lösningar. För hundägarna är alltså säkerheten och effektiviteten viktigare än att medlen är lättanvända eller långtidsverkande.

I Sverige finns ca 900 000 hundar och nu när våren är här är det dags för många hundägare att välja vilken typ av skydd mot loppor och fästingar de vill ge sin hund. Det finns många möjligheter och hundägaren bör överväga effekt, säkerhet och hur lätta de ska vara att administrera.

Se videor och läs mer

Lär mer här, där du även kan se videor med hundägare som berättar vad de överväger när de väljer fästingskydd: www.friskarehund.se


Loading...

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*