Är du hundägare? Se till att ha ditt djur under kontroll

Nu när vår och värme närmar sig och fler vistas utomhus kan det vara på sin plats med en vädjan till hundägare.
Jag upplever ett stort problem med lösspringande hundar som springer fram till främmande personer (vuxna och barn) i olika situationer (på stranden, i villagatan, på lekplatsen, på löpturen etcetera). När jag påpekar för ägarna att jag eller mina barn kan vara rädda för hundar, kan ha hundallergi eller av annan anledning inte vill ha deras hund nosande och nafsande på oss så möts jag oftast av förvåning och nonchalans: ”den vill bara leka”, ”den är så snäll” och ”den gillar barn”.
Dessa kommentarer är helt irrelevanta för mig då jag i ett första skede inte vet vad hunden vill och ägarna definitivt inte vet mina eller mina barns känslor för deras hund. Flera gånger har jag med mina barn på picknick fått lämna Kämpingestranden på grund av lösa hundar vars ägare inte tar hänsyn till ovanstående och dessutom efter min vädjan bemött mig med nonchalans och oförstånd, trots att jag till och med fått min smörgås uppäten av annans hund.
Jag vill också på att passa på att ge beröm till de hundägare som möter sina medmänniskor med respekt; de frågar om det är okej om hunden närmar sig och alltså ger mig som medmänniska möjlighet att välja om jag vill ha deras hund i min närhet. En självklar valmöjlighet för mig.
Hundägare har alltid strikt ansvar och enligt lagen om tillsyn över hundar så skall hundar hållas under sådan tillsyn som behövs för att förebygga att de orsakar olägenheter eller obehag för andra. Ni som har hund måste se till att den inte stör eller skrämmer människor. Det gör ni lättast genom att ha hunden inom koppelavstånd, fråga innan hunden närmar sig en främmande person eller i annat fall släppa hunden fri på en hundrastplats.

Håkan Månsson


Loading...

Bli först med att kommentera

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.


*